Dit doet suiker met je hersenen en spieren

Wat is de invloed van suiker op je hersenen en spieren? Hebben je hersenen en spieren suiker nodig? Hoe komt dit?
Onze hersenen hebben glucose nodig om te kunnen functioneren. Suiker kan worden omgezet in glucose, maar er zijn andere bronnen die glucose bevatten!
Spieren hebben brandstof nodig om te kunnen functioneren. Suiker is een brandstof, maar een teveel aan suiker levert problemen op!

In dit blogbericht worden de volgende onderwerpen besproken:

  1. Het beloningssysteem van onze hersenen
  2. De controle over je eetlust
  3. Suiker als brandstof voor onze hersenen
  4. Suiker als brandstof voor je spieren
  5. De opslag van suiker
  6. Problemen bij een teveel aan suiker

1. Het beloningssysteem van onze hersenen

Een aantal factoren kunnen je hersenen een gevoel van beloning geven. Deze factoren activeren de stof dopamine. Een van deze factoren is het eten en/of drinken van suikerrijke producten. Doordat suiker het beloningssysteem van je hersenen activeert, zul je merken dat je behoefte hebt aan nóg meer suiker.

2. De controle over je eetlust

Suikerrijk eten en/of drinken kan ervoor zorgen dat je juist nóg meer wil eten. Een bepaald gebied in je hersenen, genaamd de hypothalamus, regelt de controle over je eetlust. Als je elke dag suikerrijk eet en/of drinkt, kan dit ervoor zorgen dat er een ontsteking optreedt in dat deel van de hersenen. Deze ontsteking kan ervoor zorgen dat bepaalde cellen afsterven. Dus óók de cellen die juist de eetlust remmen!

3. Suiker als brandstof voor onze hersenen

Een opmerking over suiker die veel wordt gemaakt is “maar onze hersenen hebben toch suiker nodig?” Het antwoord hierop is simpelweg nee. Onze hersenen hebben glucose nodig als brandstof. Dit is in tegenstelling tot de overige organen de enige brandstof die gebruikt wordt. De hersenen nemen zo’n 2 procent van het gehele lichaam in beslag, maar verbruiken 20 procent van alle energie. Dit is niet gek. Dit komt doordat onze hersenen 24 uur per dag actief zijn.

Glucose is dus dé energiebron voor de hersenen. Suiker wordt omgezet in glucose tijdens de spijsvertering. Suiker is dus een mogelijkheid voor je hersenen om als brandstof te gebruiken. Nu is het zo dat onze hersenen juist beter presteren zonder suiker. Dit komt doordat suiker niet de enige bron van glucose is. Producten die rijk zijn aan glucose zijn bijvoorbeeld

  • Volkoren graanproducten
  • Aardappelen
  • Peulvruchten
  • Groenten en fruit   

Tijdens de spijsvertering worden de fruitsuikers en het zetmeel omgezet in glucose. Een extra voordeel van deze producten ten opzichte van suiker is dat ze gezonde voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en vezels bevatten.

Wat doet suiker met je spieren? Hebben spieren suiker nodig?
Spieren hebben brandstof nodig om te kunnen functioneren. Suiker is een brandstof, maar een teveel aan suiker levert problemen op!

4. Suiker als brandstof voor je spieren

Spieren zijn belangrijke onderdelen van je lichaam. Ze zorgen er onder andere voor dat je bewegingen kunt maken, adem kunt halen en dat bloed je lichaam rondgepompt wordt. Je hart is namelijk ook een spier. Omdat er zoveel taken van je spieren afhangen, hebben ze veel energie nodig. Om deze energie te leveren is een brandstof nodig. Hiervoor wordt suiker gebruikt.

5. De opslag van suiker

Suiker wordt in het bloed opgenomen. Deze opgenomen suiker heet glucose. Niet alle glucose wordt gebruikt door je spieren. De glucose die niet gebruikt wordt, wordt omgezet in glycogeen. Dit proces vindt plaats in de spieren zelf, en in de lever. De glycogeen wordt ook opgeslagen in je spieren en lever. Spieren kunnen zo’n 300 á 400 gram glycogeen opslaan. Deze opslag is heel belangrijk. Je lichaam werkt tussen de maaltijden door en in de nacht natuurlijk gewoon door. Hier heeft het vanzelfsprekend een brandstof voor nodig. De glycogeen wordt dan door het lichaam weer omgezet in glucose.

6. Problemen bij een teveel aan suiker

Het is heel belangrijk om niet teveel suiker te eten. Suiker die niet gelijk door je lichaam gebruikt wordt, moet worden opgeslagen. Maar deze opslag kan vol raken, waardoor er dan geen suiker meer opgeslagen kan worden. Dit teveel aan suiker wordt dan in je lichaam omgezet in vet. Je wordt dus zwaarder. Bij overgewicht loop je meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en ook verschillende vormen van kanker.
Er kunnen ook lichamelijke klachten optreden. Dit komt doordat je gewrichten en spieren extra belast worden bij overgewicht. Een voorbeeld hiervan is dat bewegen pijn gaat doen, met als gevolg dat je je spieren minder gaat gebruiken waardoor andere spieren dat op moeten vangen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.