Is suiker gevaarlijker dan we dachten

Is suiker gevaarlijker dan we dachten?

Is suiker gevaarlijker dan we dachten? Ondertussen zijn we er met zijn allen achter dat suiker niet goed voor je is,

Maar weten we wel alles?

Want we eten elke dag veel te veel suikers zonder dat we het weten! En daar kun je zelf weinig aan doen, omdat het eigenlijk overal in verwerkt zit.

 

En dat is inderdaad een probleem!

Suiker is namelijk veel gevaarlijker voor je gezondheid dan wat de meeste mensen denken. Er zijn zelfs wetenschappers die het vergelijken met cocaïne.

Waarom is suiker gevaarlijker dan we dachten? Hoe kan ik stoppen met suiker eten als het overal in zit? Deze vragen zal ik in dit stukje beantwoorden.

 

Is suikervrij eten mogelijk?

 

Inhoud. Is suiker gevaarlijker dan we dachten? 

 1. Waarom is suiker zo gevaarlijk?
 2. Suiker is extreem verslavend
 3. Welvaartsziektes komen door suiker
 4. Suiker is een miljarden business
 5. Hoe kom je van suiker af?
 6. Conclusie

 

1. Is suiker gevaarlijker dan we dachten? En waarom dan?

Laten we eerst even een mythe uit de weg ruimen voordat we hiermee beginnen: Dikke mensen zijn ongezond en dunne mensen zijn gezond punt.

Dat is niet waar. Iemand die een normaal gewicht heeft kan even ongezond zijn als iemand die dik is, en andersom ook. Je wilt natuurlijk liever geen overgewicht hebben omdat dat ook weer andere vervelende dingen met zich mee brengt.

Maar in principe kan een persoon met overgewicht net zo gezond zijn als iemand met een normaal gewicht.

De reden: Suiker natuurlijk!

 

In deze video legt Robert Lustig haarfijn uit waarom dit zo is.

Een calorie is geen calorie

In de dieet wereld is het tegenwoordig een erg populair gezegde; een calorie is een calorie. Wat dit eigenlijk betekend is dat een calorie uit chocola het zelfde is als een calorie uit een avocado. En dat is natuurlijk de grootst mogelijke onzin, en de enige reden dat dit idee nog leeft is omdat er veel geld mee verdient wordt door de dieet goeroes.

Één calorie van suiker is veel slechter als een calorie van groenten.

 

Maar je hebt toch suiker nodig?

Deze hoor je vaak als je tegen mensen zegt dat suiker slecht is om te eten. En het klopt ook; je hebt suiker nodig om energie te hebben, maar dit is niet zo makkelijk als suiker zo eten.

De suiker waar jij energie van krijgt is suiker uit koolhydraten en eiwitten dit is pure energie. Als je bewerkte suiker eet uit bijvoorbeeld suikerbieten, dan krijg je ook energie. Deze energie is een soort hele snelle boost en kort daarna wordt je heel moe, omdat je suiker niveau heel laag is.

Je hebt suiker dus nodig, maar geen toegevoegde bewerkte suikers.

 

Is suiker echt gevaarlijker dan we dachten?

Daarop is het antwoord natuurlijk; ja.

Als je kijkt naar de gezondheidszorg in westerse landen of alleen Nederland dan zie een heel interessant patroon.

Het RIVM denkt dat in 2040 dementie de grootste doodsoorzaak is in Nederland. Diabetes type 2 wordt een steeds groter probleem, hart en vaat ziektes worden vaker geconstateerd, overgewicht en natuurlijk Kanker.

Iedereen kent deze welvaartsziektes en weet hoe verschrikkelijk ze zijn, maar niemand legt de link naar een ongezonde leefstijl.
En dan in het bijzonder geraffineerde suikers.

 

2. Suiker is extreem verslavend

We zijn het bijna allemaal.

Jaa, Allemaal!

Zelfs als je bijna nooit snoep, taart of wat dan ook eet.

Een suikerverslaving werkt eigenlijk zo: Je krijgt suiker binnen en er wordt direct een stofje in je hersenen aangemaakt. Dat stofje heet dopamine, en daardoor voel je je erg goed. Logisch dat je er later meer en meer van wilt hebben.

Ook zul je steeds meer suiker nodig hebben om het zelfde gevoel te krijgen, wat dus betekend dat het erg verslavend is.

Dit geldt voor producten als taart, snoep, chocolade, koffie met suiker, cake en frisdrank. In deze producten zit veel toegevoegde suikers waar je lichaam eigenlijk niks mee kan. Behalve dat het er dan een goed gevoel van krijgt, en meer honger en een zware after diner dip.

In deze video is een suikerverslaving wetenschappelijk uitgelegd!

Er zijn bijna geen producten zonder suiker

De reden dat eigenlijk niemand zomaar van zijn suiker verslaving af zal komen is omdat suiker overal in gestopt wordt. Meestal is dat om het langer houdbaar te houden, om je snel te laten verouderen, maar ook om je verslaafd te maken aan eten. Hierdoor zul je meer voedsel gaan kopen, waardoor deze fabrikanten meer geld kunnen verdienen.

Als je in de supermarkt iets ziet liggen waar een verpakking omheen zit, dan kun je al bijna met zekerheid zeggen dat er toegevoegde suiker in zit.

En fabrikanten zijn erg slim!

Want ze zetten het wel op de achterkant van het pakje (want dat is wettelijk verplicht), maar niet in gewone mensen taal. Nee, in plaats daarvan verzinnen ze gewoon een aantal namen voor toegevoegde suikers, zodat iedereen het blijft kopen.

 

3. Welvaartsziektes komen door suiker

Komen alle welvaartsziektes door suiker? Waarschijnlijk wel! We weten het niet zeker omdat er geen goede onderzoeken naar gedaan worden.

En dat komt omdat de medische wereld alleen maar denkt aan de symptomen oplossen in plaats van de oorzaak. En Jaa, dat is slecht.

Voorbeeld: Als je een vernauwing hebt in één van je aderen dan zal de dokter daar een stand in zetten, waardoor het bloed weer normaal kan stromen.
Maar dit is alleen maar het gevolg wegnemen en niet de oorzaak. Binnen de kortste keren zul je weer ergens anders een vernauwing krijgen of zelfs een hartinfarct.

Welvaarts ziektes zijn:

 • Dementie
 • Alzheimer
 • Hart-en vaatziekten
 • Diabetes type 2
 • Obesitas
 • Overgewicht

Dit zijn allemaal welvaartsziekten die je dus kunt voorkomen. Je kunt ze wel krijgen van je familie door genen, maar dan heb je het alsnog zelf in de hand met je eet gedrag.

De boosdoener is hierbij geraffineerde bewerkte suiker. Genoeg reden dus om vandaag nog te minderen met je suiker consumptie.

 

4. Suiker is een miljarden business

 • Coka Cola
 • Mars
 • Milka
 • Pepsi
 • Red Bull
 • Landbouwers die suikerbieten verbouwen
 • Suikerfabrieken

Allemaal bedrijven die afhankelijk zijn van suiker en suikerverslaafde mensen. Deze bedrijven verdienen hun geld omdat wij verslaafd zijn aan suiker en alles waar suiker in zit.
Dus van hun kant reden genoeg om dit “probleem” niet op te lossen, ze hallen er immer heel erg veel geld uit.

Ja!

En dit is een van de redenen waarom het suikerprobleem niet zomaar opgelost zal zijn. En waarom suiker gevaarlijker is dan we dachten dat het was.

 

5. Hoe kom je van suiker af?

Eigenlijk is het heel erg simpel om van toegevoegd suiker af te komen. Het enigste wat je hoeft te doen is stoppen met het eten van dit spul. Simpel toch?

Helaas werkt het meestal niet zo,

De meeste mensen weten niet precies waar de toegevoegde suikers in zitten, en zullen dat waarschijnlijk nooit weten. Dit komt natuurlijk door de codetaal op de pakjes.

En daar komt ook nog eens bij kijken dat de meeste mensen ook niet echt zonder suiker kunnen. Ze zijn er nou eenmaal verslaafd aan, en dat weten ze niet van zichzelf omdat ze al hun hele leven verslaafd zijn aan suikers!

 

Wat moet je doen om alle toegevoegde suikers te vermijden?

Ten eerste moet je er voor zorgen dat je niet meer gaat koken met kant en klaar pakjes, zakjes en alle verpakte dingen. Alle broodbeleg zul je moeten laten liggen, omdat hier suiker in wordt geinjecteert om het langer goed te houden.
Brood zul je zo min mogelijk tot helemaal niet meer eten, omdat hier ook suiker in zit. En dat is inderdaad om het langer goed te houden.
Als je toch brood wilt eten zul je het zelf moeten bakken.

Als je iets drinkt drink dan het liefst alleen water of vers geperst sap. Andere sappen die in pakken zitten bevatten meestal gewoon te veel toegevoegde suikers.

 

6. Conclusie

 • Het eten van suiker is wel degelijk gevaarlijker dan we dachten. En dat komt omdat er een aantal misvattingen zijn die vaak voor waarheid aangenomen worden.
 • Suiker is extreem verslavend, en de meeste mensen hebben last van deze verslaving.
 • Toegevoegde suiker is één van de veroorzakers van welvaartsziekten.
 • Het suiker probleem is nog niet opgelost omdat er zo veel bedrijven (en dus ook mensen) zijn die van deze industrie moeten leven.
 • Stoppen met toegevoegde suiker is erg moeilijk, omdat het bijna in elk pakje te vinden is.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.