Selecteer een pagina

Schuilnamen voor suiker [De 60 meest voorkomende]

door | sep 8, 2017 | Anti Suiker | 0 Reacties

We kunnen vaak niet herkennen waar nou wel of geen suikers in verwerkt zitten. En de reden hiervoor is simpel; dat is omdat er zo veel schuilnamen voor suiker zijn!

En meestal moeilijke namen,

Van veel producten weten we het wel als er veel toegevoegde suikers in zitten. Maar, er zijn ook een hoop uitzonderen. Dat zijn producten die het label van ‘gezond’ en ‘goed voor je’ hebben geclaimd.

Maar dat is pure schijn!

Want als je gaat kijken naar het label op de achterkant dan kun je meestal wel een andere benaming voor suiker vinden. Helaas zijn er maar weinig mensen die de verschillende benamingen voor suiker kennen, hierdoor kun je makkelijk misleid worden.

Maar,

De oplossing hiervoor is simpel, en heb ik in dit artikel uitgelegd voor je.

Waarom zijn er zoveel benamingen voor suiker

Als je de inleiding goed gelezen hebt dan begrijp je ondertussen wel dat we zwaar misleid worden door de voedsel industrie. Veel producten krijgen het ‘Ik kies bewust’ label opgeplakt terwijl dat totale onzin is.

Maar wat heeft dit te maken met de verschillende schuilnamen voor suiker? En waarom wordt er niet gewoon ‘Suiker’ op het etiket geschreven?

Dat heeft eigenlijk een hele simpele reden! Eigenlijk een paar redenen, 3 om precies te zijn.

Een mooi etiket (wat niemand begrijpt)

Om verschillende redenen zit er vaak een extreme hoeveelheid suiker in een product, soms zelfs tot 40%. Dit is een extreem aantal en zou niet goed zijn voor het merk als veel mensen dit weten.

Voor de wet moet je namelijk het meest gebruikte ingrediënt bovenaan de lijst zetten op volgorde van groter naar kleiner percentage.
Hiervoor is natuurlijk iets slims bedacht door de voedsel industrie, waardoor ze mensen in de waan kunnen brengen dat ze iets gezonds eten. Maar dat zelfde product smaakt wel even zoet als witte chocolade… Wat leven we toch in een geweldige wereld, not!

Dat trucje is natuurlijk een schuilnaam voor dit geweldige, zoete, verschrikkelijke en ongezonde goedje. Nu is het etiket heel netjes en ziet niemand direct dat er heel veel toegevoegde suikers in zitten.

Misleiden van onwetende mensen

De tweede reden om schuilnamen te gebruiken is simpel en erg irritant. Bijna niemand in Nederland kent alle schuilnamen voor suiker, en hierdoor is het heel makkelijk te verbergen dat je product 40% suiker bevat.

Zeker als je dat totale percentage verdeeld over 4 verschillende benamingen.

Dit zijn ook allemaal verschillende soorten suiker, maar ze zijn allemaal ongeveer even ongezond voor ons. Let dus goed op als je volgende keer in de supermarkt komt!

Hieronder staan de meest gebruikte benamingen voor suiker:

60 schuilnamen voor suiker

Zoals beschreven zijn er heel veel verschillende schuilnamen voor suiker. De 60 meest voorkomende benamingen heb ik hieronder op een rijtje gezet.

 1. Glucose
 2. Lactose
 3. Galactose
 4. Glucose-Fructosestroop
 5. Kandij
 6. ‘Aroma’ (smaakstof + suiker)
 7. Stroop (bijvoorbeeld: appelstroop, bietenstroop, schenkstroop)
 8. Dextrose
 9. Diksap
 10. Fruitextract
 11. Glucosesiroop
 12. Karamel
 13. Gouden siroop
 14. Honing
 15. Maltose
 16. Oerzoet
 17. Rietsap
 18. Sacharose
 19. Vruchtenextract
 20. Vruchtenconcentraat
 21. Siroop
 22. Appelsapconcentraat
 23. Beetwortelsap
 24. Ahorncrème
 25. Agavenectar
 26. Cyprus Black Gold
 27. Demerara
 28. Druivensuiker
 29. Eindmelasse
 30. Geconcentreerd perensap
 31. Gekarameliseerde suiker
 32. Kandijsiroop
 33. Invertsuiker
 34. Isoglucose
 35. Klappersuiker
 36. Kristallijne fructose
 37. Kokosbloem suiker
 38. Maïsmoutstroop
 39. Maltodextrine
 40. Malt
 41. Molasses
 42. Nectar
 43. Panocha
 44. Piloncillo
 45. Poedersneeuw
 46. Rapadura
 47. Sorghumsiroop
 48. Treacle
 49. Trehalose
 50. Agavesiroop
 51. Barbados suiker
 52. Geleisuiker
 53. HFCS (high fructose corn sirup)
 54. Cassonade
 55. Basterdsuiker
 56. Rietsuiker
 57. Tafelsuiker
 58. Blackstrap molasses
 59. Carob syrup
 60. Carobella syrup
 61. Confectiesuiker

Trucs om de schuilnamen te onthouden

Het is natuurlijk erg moeilijk om al de verschillende benamingen voor suiker uit je hoofd te leren, dat is niet te doen! Maar gelukkig zijn er een paar ezelsbruggetjes die je kunt gebruiken om de meeste schuilnamen te kunnen herkennen.

 • De eerste is vrij logisch; dat is namelijk het woordje suiker. als ergens een woord staat met suiker erin dan weet je genoeg. Voorbeelden zijn: Bietensuiker, Fruitsuiker, Kokosbloesemsuiker en nog veel meer.
 • Als ergens ‘ose’ achter staat zoals bij ‘Fructose’, dan weet je dat het suiker is.
 • Alle etiketten waar de woorden stroop, honing, siroop of nectar op staan.

De voedsel industrie zal steeds meer benamingen gaan bedenken om ons te misleiden in het kopen van slechte producten. Hierdoor zullen deze ezelsbruggetjes niet voor alle labels werken.

Anderen bekeken ook:

40 tips voor suikervrij eten [Suikervrij eten en drinken in]

40 tips voor suikervrij eten [Suikervrij eten en drinken in]

Suikervrij eten is in de eerste weken heel erg moeilijk, en de meeste mensen zullen het niet vol kunnen houd. Dat komt omdat de meeste mensen zonder het te weten verslaafd zijn aan toegevoegde suikers. Het is erger dan de media je wil doen geloven! Echt waar Maar hoe...

Wat is Fructose (en waar zit het in)?

Wat is Fructose (en waar zit het in)?

Fructose is een enkelvoudige suiker, oftewel monosacharide en behoort tot de groep koolhydraten. Dit geldt voor alle suikers. Schuilnamen voor fructose zijn vruchtensuiker, fruitsuiker of levulose. Bijna alle suikers bestaan uit glucose en fructose, of een combinatie...

Heeft je lichaam suiker nodig om te overleven?

Heeft je lichaam suiker nodig om te overleven?

Heeft je lichaam suiker nodig om te overleven? Of kun je ook makkelijk zonder. Wanneer je iets zoets eet, sta je er eigenlijk niet bij stil of dat je al die zoetigheid wel nodig hebt, maar ja, dat is dan ook de grootste discussie omtrent het eten, heeft je lichaam...

10 Welvaartsziektes veroorzaakt door suiker

10 Welvaartsziektes veroorzaakt door suiker

Welvaartsziektes? Wat is dat, en worden ze echt veroorzaakt door het eten van suiker? Is het waar dat suiker de meest voorkomende welvaartsziektes in Nederland veroorzaakt? Leuke vragen!Met iets minder leuke antwoorden, Want het is inderdaad waar, suiker is de...