Schuilnamen voor suiker

Schuilnamen voor suiker [De 60 meest voorkomende]

We kunnen vaak niet herkennen waar nou wel of geen suikers in verwerkt zitten. En de reden hiervoor is simpel; dat is omdat er zo veel schuilnamen voor suiker zijn!

En meestal moeilijke namen,

Van veel producten weten we het wel als er veel toegevoegde suikers in zitten. Maar, er zijn ook een hoop uitzonderen. Dat zijn producten die het label van ‘gezond’ en ‘goed voor je’ hebben geclaimd.

Maar dat is pure schijn!

Want als je gaat kijken naar het label op de achterkant dan kun je meestal wel een andere benaming voor suiker vinden. Helaas zijn er maar weinig mensen die de verschillende benamingen voor suiker kennen, hierdoor kun je makkelijk misleid worden.

Maar,

De oplossing hiervoor is simpel, en heb ik in dit artikel uitgelegd voor je.

Pagina Inhoud

  1. Waarom zijn er zoveel benamingen voor suiker
  2. Alle benamingen voor suiker
  3. Trucs om de schuilnamen te onthouden

 

1. Waarom zijn er zoveel benamingen voor suiker


Als je de inleiding goed gelezen hebt dan begrijp je ondertussen wel dat we zwaar misleid worden door de voedsel industrie. Veel producten krijgen het ‘Ik kies bewust’ label opgeplakt terwijl dat totale onzin is.

Maar wat heeft dit te maken met de verschillende schuilnamen voor suiker? En waarom wordt er niet gewoon ‘Suiker’ op het etiket geschreven?

Dat heeft eigenlijk een hele simpele reden! Eigenlijk een paar redenen, 3 om precies te zijn.

1.1. Een mooi etiket (wat niemand begrijpt)

Om verschillende redenen zit er vaak een extreme hoeveelheid suiker in een product, soms zelfs tot 40%. Dit is een extreem aantal en zou niet goed zijn voor het merk als veel mensen dit weten.

Voor de wet moet je namelijk het meest gebruikte ingrediënt bovenaan de lijst zetten op volgorde van groter naar kleiner percentage.
Hiervoor is natuurlijk iets slims bedacht door de voedsel industrie, waardoor ze mensen in de waan kunnen brengen dat ze iets gezonds eten. Maar dat zelfde product smaakt wel even zoet als witte chocolade… Wat leven we toch in een geweldige wereld, not!

Dat trucje is natuurlijk een schuilnaam voor dit geweldige, zoete, verschrikkelijke en ongezonde goedje. Nu is het etiket heel netjes en ziet niemand direct dat er heel veel toegevoegde suikers in zitten.

1.2. Misleiden van onwetende mensen

De tweede reden om schuilnamen te gebruiken is simpel en erg irritant. Bijna niemand in Nederland kent alle schuilnamen voor suiker, en hierdoor is het heel makkelijk te verbergen dat je product 40% suiker bevat.

Zeker als je dat totale percentage verdeeld over 4 verschillende benamingen.

Dit zijn ook allemaal verschillende soorten suiker, maar ze zijn allemaal ongeveer even ongezond voor ons. Let dus goed op als je volgende keer in de supermarkt komt!

Hieronder staan de meest gebruikte benamingen voor suiker:

2. 60 schuilnamen voor suiker


Zoals beschreven zijn er heel veel verschillende schuilnamen voor suiker. De 60 meest voorkomende benamingen heb ik hieronder op een rijtje gezet.

  1. Glucose
  2. Lactose
  3. Galactose
  4. Glucose-Fructosestroop
  5. Kandij
  6. ‘Aroma’ (smaakstof + suiker)
  7. Stroop (bijvoorbeeld: appelstroop, bietenstroop, schenkstroop)
  8. Dextrose
  9. Diksap
  10. Fruitextract
  11. Glucosesiroop
  12. Karamel
  13. Gouden siroop
  14. Honing
  15. Maltose
  16. Oerzoet
  17. Rietsap
  18. Sacharose
  19. Vruchtenextract
  20. Vruchtenconcentraat
  21. Siroop
  22. Appelsapconcentraat
  23. Beetwortelsap
  24. Ahorncrème
  25. Agavenectar
  26. Cyprus Black Gold
  27. Demerara
  28. Druivensuiker
  29. Eindmelasse
  30. Geconcentreerd perensap
  31. Gekarameliseerde suiker
  32. Kandijsiroop
  33. Invertsuiker
  34. Isoglucose
  35. Klappersuiker
  36. Kristallijne fructose
  37. Kokosbloem suiker
  38. Maïsmoutstroop
  39. Maltodextrine
  40. Malt
  41. Molasses
  42. Nectar
  43. Panocha
  44. Piloncillo
  45. Poedersneeuw
  46. Rapadura
  47. Sorghumsiroop
  48. Treacle
  49. Trehalose
  50. Agavesiroop
  51. Barbados suiker
  52. Geleisuiker
  53. HFCS (high fructose corn sirup)
  54. Cassonade
  55. Basterdsuiker
  56. Rietsuiker
  57. Tafelsuiker
  58. Blackstrap molasses
  59. Carob syrup
  60. Carobella syrup
  61. Confectiesuiker


 

3. Trucs om de schuilnamen te onthouden


Het is natuurlijk erg moeilijk om al de verschillende benamingen voor suiker uit je hoofd te leren, dat is niet te doen! Maar gelukkig zijn er een paar ezelsbruggetjes die je kunt gebruiken om de meeste schuilnamen te kunnen herkennen.

  • De eerste is vrij logisch; dat is namelijk het woordje suiker. als ergens een woord staat met suiker erin dan weet je genoeg. Voorbeelden zijn: Bietensuiker, Fruitsuiker, Kokosbloesemsuiker en nog veel meer.
  • Als ergens ‘ose’ achter staat zoals bij ‘Fructose’, dan weet je dat het suiker is.
  • Alle etiketten waar de woorden stroop, honing, siroop of nectar op staan.

De voedsel industrie zal steeds meer benamingen gaan bedenken om ons te misleiden in het kopen van slechte producten. Hierdoor zullen deze ezelsbruggetjes niet voor alle labels werken.

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.